A klíma karbantartására egyelőre még nem kötelezi jogszabály a tulajdonosokat, ezért sokan szeretik megspórolni ennek a költségét. Pedig évente kétszer nem csak érdemes, hanem erősen ajánlott a klíma karbantartása.

Sokan el sem tudják képzelni, hogy mennyi pénzt emészt fel egy, karbantartás hiánya miatt nem rendeltetésszerűen üzemelő légkondicionáló. Általában csak akkor kapnak észhez a tulajdonosok, amikor hitetlenkedve forgatják a villanyszámlájukat és nem értik, hogy az mitől nőtt a többszörösére.

Spóroljon a karbantartással

Igen jól olvasta, a karbantartás megspórolása Önnek nagyon sokba fog kerülni!

A klímán keresztül jelentős mennyiségű levegő áramlik át. Óránként többször is megfordul a hűteni, fűteni kívánt helyiség levegője a rendszerben és a port, valamint a polleneket, virágporokat, gomba spórákat és egyéb szennyeződések a beépített szűrök fogják fel.

A szűrő sem működik 100%-os hatékonysággal ezért a szennyeződés egy része túljutva rajta, a készülék belsejében, az elpárologató felületen rakódik le. Ahogyan egyre több nemkívánatos anyag gyűlik fel, úgy csökken a klíma hűtő (fűtő) képessége, azaz a hatásfoka.

Ezzel párhuzamosan egy bizonyos hőmérséklet eléréséhez egyre több időre van szüksége a rendszernek ezért tovább üzemel és így több áramot fogyaszt. Az ördögi kör pedig azzal zárul tökéletesen, hogy minél tovább „megy” a légkondicionáló, annál több por kerül a rendszerébe. A tulajdonos pedig csak azt veszi észre, hogy a klímaberendezése már ki sem kapcsol. Ez természetesen a végletekig leterheli a klímába épített kompresszort, amely így sokkal hamarabb hibásodhat meg, akár véglegesen. Fontos információ, hogy egy új kompresszor költsége vetekszik egy teljesen új egység megvásárlásával.

Ezért évente kétszer nagyon fontos, hogy szakemberrel átnézessük a külső és a belső egységet is és amennyiben szükséges, kitisztíttassuk azt.

Rendelje meg klímája időszaki karbantartását!

Ne várja meg, míg megbetegszik, vagy klímája elromlik, inkább spóroljon az áramszámlán.

MEGRENDELEM

Óvja meg családja és saját egészségét rendszeres karbantartással

Ne játsszon családja és saját egészségével. Egy elhanyagolt klímába könnyen megtelepedhet a Legionella baktérium és akár halálos kimenetelű megbetegedést is okozhat. A legionárius tüdőgyulladás nem játék, de egy rendeltetésszerűen működő kílmánál az előfordulási esélye nulla százalék. Persze emellett egészségre káros gombák vagy sokak ősellensége, a penész is megtelepedhet a nem megfelelően karbantartott rendszerben, amely így számos súlyos megbetegedés melegágya lehet. Az évekig „magára hagyott” rendszer egy idő után egyszerűen nem tud ellenállni a szennyeződéseknek és az egész elfertőződik.

A karbantartás folyamata

A karbantartást a külső és a belső egységeken is mindenképpen el kell végezni. A külső egységben nincsen szűrő, ezért ott a szennyeződés a sűrű lamellás hőcserélő felületen tapad meg és a poros, párás, nedves környezet tökéletes atmoszférát teremt a különféle baktériumoknak, gombáknak, amelyek visszajutva a helyiség légterébe komoly baj forrásai lehetnek akár az egészségünkre, akár a szoba levegőjének a minőségére nézve.

A klíma karbantartása során elvégzett feladatok

  • Beltéri egység gombátalanítása, baktérium mentesítése
  • Kültéri egység tisztítása, hűtőközeg felmérése, nyomás mérése
  • Hollander csatlakozók utánhúzása
  • Elektromos egységek átvizsgálása, csatlakozók utánhúzása
  • Légszűrők tisztítása, szükség esetén cseréje a beltéri egységben
  • Komplett beszabályozás elvégzése (nyomásértékek, illetve az automatika ellenőrzése)
  • A karbantartás végét mindig az üzemi próba zárja

Amennyiben úgy látja, hogy csöpög, kellemetlen szag árad a klímából, vagy egyszerűen csak hangosabb a megszokottnál és azt tapasztalja, hogy nem hűt (fűt) megfelelően, bizalommal forduljon hozzánk, mert mi 10 év tapasztalatát latba vetve pillanatok alatt megkeressük a probléma gyökerét és orvosoljuk is azt. Akkor is keressen minket, ha a fent említett tüneteket nem észleli, ugyanakkor esedékes a klímarendszer féléves karbantartása.